Türkiye Çevre Çalışmaları Kongresi / Odak: Ekoeleştiri ve Çevre Felsefesi / Bildiri Çağrısı
Çevre Çalışmaları insanın çevresiyle olan ilişkisini inceleyen çok disiplinli bir çalışma alanıdır. Bu kapsamda insanın yalnızca doğal kabul edilen çevresini değil bizzat inşa ettiği kültürel çevreyi de konu edinir. Çevre bilimlerinden farklı olarak ama onlarla bağını koparmadan, çevreye öncelikle antropoloji, arkeoloji, coğrafya, edebiyat, felsefe, hukuk, psikoloji, siyaset bilimi, sosyoloji, tarih gibi insani ve toplumsal disiplinlerin kavram ve yöntemleriyle bakarak insanın, içinde yaşadığı fiziksel ve kültürel coğrafyaya ya da gezegene ilişkin bütüncül bir kavrayış geliştirmesine katkı sağlar.
26-28 Haziran 2024’te Ankara’da SANART’ın ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi Sosyal Çevre Bilimleri Anabilim Dalı ve DTCF Felsefe Bölümünün desteğiyle gerçekleştirilecek olan Türkiye Çevre Çalışmaları Kongresi’yle, insan-çevre ilişkisini bahsi geçen tüm boyutları ve karmaşasıyla irdelemeye koyulan; insanı gerek yurttaş gerekse yeryüzünün sakinlerinden biri olması itibarıyla ilgilendiren ahlaki, toplumsal ve siyasal problemleri incelemeye girişen eleştirel ve özgün çalışmaların bir araya gelmesine vesile olmasını umduğumuz bir etkinlik serisine başlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu etkinliklerin somut bir çerçeveye oturması ve konu edilen çok katmanlı probleme ilişkin kapsamlı ve bütüncül bir perspektif sunabilmesi adına her etkinlik belirli bir tema ya da odak noktası etrafında şekillenecektir.
İlk etkinliğimizin odağını “ekoeleştiri” ve “çevre felsefesi” olarak belirledik. Tartışmaya bu çok disiplinli çalışma alanının temelinde yer alan geleneksel “insan”, “hayvan”, “canlı”, “çevre”, “doğa”, “kültür” tanımlarından ve aynı zamanda çevre her söz konusu edildiğinde dokunulmaz bir değer olarak önümüze konan “sürdürülebilirlik” kavramının kendisinden başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Çevreye dair kavrayış ve adlandırmalarımızın temelini oluşturan ve onlara belli bir ahlaki ve siyasi karakter kazandıran ön kabul ve ön yargılarımızı açığa vurma gayesiyle, gerek çevre felsefesi yazınıyla gerek öteden beri insanın çevresi ile olan ilişkisini, mücadelesini, bazen de kader ortaklığını kendine has araçlarla ortaya koyan edebi metinler ve bu metinleri konu edinen ekoeleştiri külliyatıyla diyaloga giren özgün çalışmalarınızı sunmak ve tartışmak üzere sizleri Türkiye Çevre Çalışmaları Kongresi’ne davet ediyoruz.
Kongrenin dili Türkçedir. Kongre kısıtlı düzeyde uzaktan katılıma açık olup bu uzaktan oturumlar kongrenin son günü gerçekleşecektir.
Önerilen oturum başlıkları aşağıda sıralanmış olmakla birlikte kongre içeriği bu başlıklarla sınırlı tutulmayacaktır. Çevre felsefesi ve ekoeleştirinin her alanından başvurular değerlendirilmeye alınacaktır.
İnsanmerkezcilik, Ekomerkezcilik, Biyomerkezcilik; Felsefe Tarihinde İnsan-Hayvan ve Canlı-Cansız Ayrımı Kavrayışları; Çevre Felsefesi; Çevre Etiği; Biyoloji Felsefesi; Çevre Bilimlerinin Felsefesi; Jeoloji Felsefesi; Biyoetik; Kalkınma ve Çevre Politikaları; Gıda Etiği; Çevresel Adalet ve Eşitlik; Çevresel Kriz ve Felaketler; Sürdürülebilirlik; Siyasal ve Toplumsal Ekoloji, Derin Ekoloji; Çevre Estetiği; Teknoloji ve Doğa; Çevre ve Toplumsal Cinsiyet; Bitki ve Hayvan Çalışmaları; Ekofeminizm; Transhümanizm; Posthümanizm; Antroposen’de Etik ve Siyaset; Edebiyatta İnsan-Hayvan ya da İnsan-Çevre İlişkisi Tasvirleri, Edebiyatta İklim Değişikliği Anlatıları, Edebiyatta Antroposen; Postkolonyal Ekoeleştiri, Ekoeleştirel Pedagojiler, Küreselleşmenin Çevreye Etkileri